ריצה משפרת את בריאות עמוד השדרה לפי מחקר חדש

ריצה משפרת את בריאות עמוד השדרה לפי מחקר חדש

מחקר חדש מראה כי לתנועה יש השפעה חיובית על עמוד השדרה וכי לאנשים העוסקים בריצה ובהליכה מהירה יש דיסקים חזקים ובריאים יותר בגב. היכנסו לפרטים נוספים.

לאנשים הרצים או הולכים הליכה מהירה בקביעות יש דיסקים חזקים ובריאים יותר בעמוד השדרה בהשוואה לאלו שאינם עוסקים בפעילות גופנית, כך נמצא במחקר חדש שבחן לראשונה את הקשר בין תנועה ובין בריאות הדיסקים בגב. ממצאי המחקר מפריכים את התפיסה שפעילויות כמו ריצה מטילות עומס כבד מדי על עמוד השדרה, ומראים כי ריצה דווקא מחזקת אותם.

עמוד השדרה של האדם הוא מנגנון מסובך המורכב מחוליות המרופדות ביניהן בדיסקים בין-חולייתיים. דיסקים אלו מכילים נוזל צמיגי שדוחס וסופג את הלחץ הנוצר בשל התנועה, ולמעשה שומר על תפקוד הגב. הדיסקים הבין-חולייתיים הם עלולים להתנוון בגלל הגיל, מחלות או פציעות, ולגרום לכאבי גב.

עד לא מזמן התפיסה המקובלת ברפואה ובמחקר הייתה שההידרדרות היא בלתי נמנעת, ואין משהו שאפשר לעשות כדי לחזק את הדיסקים בעמוד השדרה. רוב המומחים בתחום סברו שבניגוד לשרירים שגדלים ומתחזקים בתגובה למאמץ גופני, הדיסקים בעמוד השדרה אינם מושפעים מתנועה, ואם הם מושפעים ההשפעה היא שלילית והדיסקים עלולים להיפגע מהחיכוך הנגרם בזמן ריצה או תנועה מהירה.

גם מחקרים שנערכו על בעלי חיים סתרו את הנחת היסוד הזאת. לדוגמה, במחקר שנערך בשוודיה סרקו את עמוד השדרה של עכברים לפני ואחרי ריצה ממושכת וזיהו שינוי משמעותי בגודל הדיסקים הבין-חולייתיים. אבל עכברים רצים על ארבע, ויש עוד כמה הבדלים בינם ובין בני האדם.

תוצאות המחקר: איך ריצה משפיעה הדיסקים הבין-חולייתיים

המחקר המדובר נערך באוניברסיטת דיקין שבאוסטרליה והוא התמקד בבני אדם. במחקר השתתפו 79 גברים ונשים, שני שליש מהם התאמנו בריצה בקביעות במשך חמש שנים לפחות, חלקם רצו כ-50 ק"מ בשבוע בממוצע והוגדרו רצים למרחקים ארוכים, חלקם רצו בין 25 ל-40 ק"מ בשבוע, והקבוצה האחרונה הורכבה מאנשים שהתעמלו רק לעתים נדירות.

החוקרים סרקו את עמודי השדרה של כל המשתתפים במחקר באמצעות MRI מתקדם המודד במדויק את גודל הדיסקים ואת כמות הנוזלים בהם. הממצאים הראו הבדלים של ממש בין שתי הקבוצות. באופן כללי, הדיסקים של הרצים נמצאו גדולים יותר והכילו כמות גדולה יותר של נוזלים בהשוואה לאלו שמיעטו בפעילות גופנית.

מכיוון שגודל הדיסקים וכמות הנוזלים מעידים על בריאות הדיסקים, עמוד השדרה של הרצים נמצא באופן עקרוני בריא יותר מאלו המנהלים אורח חיים יושבני. לא נמצא הבדל בין הדיסקים של שתי קבוצות הרצים. מכאן ניתן להסיק שריצה למרחקים ארוכים אינה תורמת לבריאות הגב יותר מריצה למרחקים בינוניים, אבל גם אינה מזיקה לו.

כדי להגיע למסקנות מדויקות על סוג וקצב הפעילות המחזקים את עמוד השדרה, החוקרים ביקשו מעשרה מתנדבים לשחזר את הניסוי על הליכון. התוצאות הראו שגם הליכה מהירה בקצב של כ-6 ק"מ בשעה יצרה כוח גופני בכמות מספיקה לשייך אותם לקבוצה של בעלי הדיסקים החזקים. הליכה איטית ועמידה במקום השאירה את המשתתפים מחוץ לטווח.

מגבלות המחקר

מכיוון שמדובר במבט חד-פעמי לעמודי השדרה של המשתתפים, אי אפשר להגיע למסקנה גורפת לגבי ההשפעה שיש לריצה והליכה משפרים את הבריאות, ולשם כך יש לערוך מחקרים נרחבים נוספים. עם זאת, ממצאי המחקר מצביעים בוודאות על כך שהדיסקים בגב מעדיפים תנועה על גבי סטטיות.

לחצו לקריאת המחקר המלא

חברת ErgonoMe מייבאת כיסאות ארגונומיים המעודדים תנועה גם בזמן ישיבה. בקרו באתר למידע נוסף על הכיסאות שלנו ועל יתרונותיהם הבריאותיים.

אהבתם? מוזמנים לשתף:

כתבות נוספות שיעניינו אותך…

איך לשבת נכון כשעובדים מהבית?
כאבי גב תחתון
Swopper כסא ארגונומי

רוצים להתנסות בחינם?

השאירו פרטים או התקשרו: 03-3723169