המדריך המלא לנזקים גופניים הנגרמים על ידי ישיבה ממושכת

המדריך המלא לנזקים גופניים הנגרמים על ידי ישיבה ממושכת

מאז המהפכה הטכנולוגית, חל שינוי באופן העבודה של אנשי העולם. אם לפני המהפכה, התרגלו אנשים לעמוד על הרגליים שעות רבות ולעבוד בעבודה מאומצת אשר דרשה מהם תנועה מתמדת, הרי שלאחר המהפכה ועם ההתפתחות הטכנולוגית והממוחשבת, חל שינוי באופן עבודתם של אנשים. עבודות פיזיות ומאמצות פינו את מקומן לעבודות מחשב שונות, אשר בהדרגה חשפו את הנזקים הטמונים בהם, שכן עבודה הדורשת מאיתנו ישיבה ממושכת (כגון עבודתם של נהג או מזכירה) או ישיבה מול מסך המחשב (כמו מתכנת מחשבים או מעצב גרפי), יוצרת פגיעה בבריאות בדרכים שונות.
מחקרים רבים זיהו בעבר את השפעת הישיבה הממושכת לאורך זמן על מערכות הגוף, ובעיקר על מערכת התנועה. למעשה, ישיבה ממושכת ושגרתית פוגעת בשלד הגוף ויוצרת שינויים מבניים במערכות השריר של גופינו.

כאשר אנו נמצאים בתנוחת ישיבה לאורך זמן, אנו מפעילים את מערכות היציבה בגוף לצורך ייצוב פלג הגוף העליון (כולל זוקפי הגב, שרירי הבטן, שרירי הליבה, חגורת הכפתיים והצוואר) אך מכיוון ואנו עושים זאת ללא תנועה ממשית, הלחץ המצטבר עלול ליצור נזקים ממשיים למערכות אלו, הממוקמות בציר המרכזי של הגוף.

מהם הנזקים האפשריים של ישיבה ממושכת?

  1. כאשר אנו נמצאים בתנוחה קבועה של ישיבה, אנו משנים את המנח הטבעי של אגן הירכיים ובו בזמן גורמים להסטה של חוליות עמוד השדרה (בדרך כלל לכיוון אחורי). מצב זה יוצר לחץ על החוליות המותניות אשר דוחקות את הדיסקים החוליתיים אל עבר תעלת עמוד השדרה ויוצרות תופעות שונות כגון פריצת דיסק, בלט דיסק ועוד.
  2. ישיבה ממושכת מכווצת ואף מקצרת את השרירים המעורבים בהחזקת הגוף במנח בו נמצא (תנוחת הכפכיפה של הגב). הכיווץ הממושך הנדרש לשם הישיבה יוצר לחץ עצבי באיברי הגב ובירכיים, משבש את אספקת הדם ויוצר כאבי גב, כאבי גפיים, כאבי צוואר וראש.
  3. ישיבה לאורך זמן מובילה לצמצום המרווחים הקיימים בין חוליות עמוד השדרה. מרווחים אלה קיימים לשם מניעת לחץ על הדיסקים הנמצאים בין החוליות וצמצום הרווח ביניהם מוביל לכאב רב ופגיעה באיכות החיים.
  4. חוליות המותניים ועצם הזנב הם אלה התומכים בגב ונושאים את משקל פלג הגוף העליון עליהם. כאשר אדם נמצא במצב של ישיבה ממושכת, העומס הקבוע על חוליות אלו מוביל לחץ פיזי ויוצר כאב.
  5. כאשר אנו נמצאים במצב של ישיבה ממושכת ורבה, המפרקים הדרושים לשמירה על התנועה המכופפת של הגב והברכיים, ננעלים ונוצר מצב של ניוון ברקמות הרכות המקיפות את מפרקים אלו.
  6. כמו כן, ישיבה ממושכת נמצאה כמשבשבת את פעילות מערכת הדם, יוצרת אי סדירות במערכת העיכול ומובילה לכושר גופני ירוד.

איך למזער את הנזקים הנגרמים בשל ישיבה ממושכת?

אם כי עבודה בישיבה מובילה לנזקים בריאותיים רבים, אין זה אומר שמעתה יש לפסול כל עבודה המתאפיינת בישיבה ועבודה מרובה מול מחשב. עם זאת, יש מספר דברים שניתן לעשות על מנת למנוע את היווצרותן של בעיות בריאותיות אלו.

הקפידו לשבת על כיסא ארגונומי. כיסא מסוג זה יאפשר לכם לשבת בנוחות ולבצע את עבודתכם נאמנה מבלי לאמץ את מערכות הגוף יתר על המידה. כסא ארגונומי לרוב יהיה מרופד יותר מכיסא רגיל, לשם שחרור הלחץ ועל מנת לאפשר ישיבה רכה ונוחה, יהיה בעל מושב קמור אשר איננו יוצר לחץ על החלק התחתון של הירך, יאפשר את התאמת גובה הכיסא ליושב עליו לצורך יישור הברכיים בתנוחתם הנכונה ויאפשר את שחרור הלחץ בדיסקים אשר בחוליות הגב באמצעות תנועה אנכית. כמו כן, כיסא ארגונומי מותאם יהיה בעל תמיכה מלאה המשתנה בהתאם למשקל היושב ויהיה בעל חופש תנועה לכל הצדדים, בליווי בסיס יציב למניעת החלקה או נפילה.
אפשרות נוספת היא לשבת על כיסא המעודד תנועה בזמן ישיבה, וכך שומר על זקיפות הגב, מחזק את שרירי הבטן, הגב והרגליים, מונע התפתחות כאבי גב בשל ישיבה ממושכת ואף משפר את מצב הרוח.

ראו לדוגמה כיסא 3Dee לישיבה דינמית>>

הקפידו לקום מידי פעם מהכיסא ולעשות סיבוב קצר. ההפסקות האלו קריטיות לגוף שלנו שכן הן מאפשרות מנוחה ושחרור הגוף מן התנוחה המגבילה שבה הוא נמצא בעת ישיבה. לא סתם אנשים אומרים כי הם צריכים "לחלץ עצמות" – כפי שראינו בנזקים במאמר זה, כאשר נמצאים בתנוחת יישיבה לאורך זמן רב, שרירי הגוף נוטים להתקצר ולהיפגע. לכן – אל תשכחו לקום ולהתמתח קצת.

הקפידו על 150 דקות של פעילות גופנית במהלך השבוע על מנת למנוע את הנזק שבישיבה ממושכת לאורך כל היום. מחקרים טוענים כי אלה אשר הקפידו על הפעלת הגוף על מנת להתמודד טוב יותר עם הישיבה הממושכת – הרוויחו עוד חמש שנים לחייהם.

אהבתם? מוזמנים לשתף:

כתבות נוספות שיעניינו אותך…

איך לשבת נכון כשעובדים מהבית?
כאבי גב תחתון
Swopper כסא ארגונומי

רוצים להתנסות בחינם?

השאירו פרטים או התקשרו: 03-3723169