ישיבה ממושכת מזיקה לבריאות בכמה דרכים; היא מגדילה את הסיכוי לחלות בסוכרת ובמחלות לב, לעלייה במשקל ואף להשמנה חולנית. הסכנות הבריאותיות כתוצאה מישיבה ממושכת אורבות בעיקר לעובדים בעבודות משרדיות, שרבים מהם נדרשים לשבת במשך רוב שעות העבודה (וברוב המקרים גם לשבת פרק זמן ממושך כדי להגיע אל העבודה ולחזור ממנה).
אחת החלופות המוצעות לישיבה ממושכת היא עבודה בעמידה או עבודה בעמידה ובישיבה לסירוגין. לשם כך, מקומות עבודה רבים מחליפים את הריהוט המשרדי המסורתי, המחייב ישיבה סטטית ממושכת בתנוחות הנוטות להכביד על הגב ועל הצוואר, בשולחן וכיסא המיועדים לעבודה בעמידה בנוחות. שולחנות וכיסאות העמידה הם לרוב מתכווננים ומאפשרים לעובדים להחליף בין ישיבה לעמידה.
מחקרים בתחום מראים שלעבודה בכיסא עמידה יש יתרונות חשובים לבריאות, והיא יכולה לנטרל את ההשפעה המזיקה של ישיבה ממושכת. בנוסף, נמצא שתנועתיות בזמן העבודה משפרת את הפרודוקטיביות ואת מצב הרוח של העובדים.
5 יתרונות לישיבה על כיסא עמידה:
1. עבודה בעמידה מקטינה את הסיכוי להשמנה
כאמור, נמצא קשר בין ישיבה במשקל לבין עלייה במשקל, השמנה חולנית (obesity) ומחלות מטבוליות. אנחנו עולים במשקל כשאנחנו צורכים יותר קלוריות מהכמות שאנחנו שורפים, ולהפך: נרד במשקל אם נשרוף יותר קלוריות מהכמות שאנחנו צורכים. אמנם פעילות גופנית היא לרוב הדרך היעילה ביותר לשרוף קלוריות, אבל גם החלפת הישיבה הסטטית בעמידה או בישיבה בתנועה מגבירה את קצב שריפת הקלוריות.
במחקר אחד נמצא שעובדים שהעבירו את אחר הצהריים בעבודה שרפו 170 יותר קלוריות בהשוואה לעמיתיהם שביצעו אותה עבודה למשך אותו פרק זמן אבל בישיבה. כלומר, בשבוע של שימוש בכיסא עמידה אפילו רק בחלק מיום העבודה הגוף יוכל לשרוף עוד 1,000 קלוריות בממוצע.
2. שימוש בכיסא עמידה עשוי להפחית את רמות הסוכר בדם
באופן כללי, עלייה ברמות הסוכר בדם לאחר ארוחה מזיקה לבריאות, בייחוד עבור אנשים עם תנגודת אינסולין או סוכרת סוג 2. במחקר מדגמי שנערך על עשרה עובדי משרד נמצא שעמידה במשך שלוש שעות אחרי ארוחת הצהריים הפחיתה את רמות הסוכר בדם ב-43% בהשוואה לישיבה לאותו משך זמן. במחקר אחר שנערך על 23 עובדי משרד, נמצא שהחלפה בין עמידה וישיבה אחת לחצי שעה הפחיתה את הקפיצות ברמות הסוכר בדם ב-11% בממוצע.
3. עמידה במקום ישיבה מקטינה את הסיכון למחלות לב
היתרונות של עבודה בעמידה על פני עבודה בישיבה הועלו לראשונה בשנות החמישים של המאה הקודמת, לאחר שמחקר מצא שלכרטיסנים באוטובוסים שעמדו לאורך כל יום העבודה היה סיכוי נמוך ב-50% לחלות במחלות לב בהשוואה לנהגי אוטובוס.
מאז התפתח המחקר הרפואי, וכיום ידוע יותר על הקשר בין ישיבה ובריאות על הלב, ועל כך שאורח חיים יושבני מגדיל משמעותית את הסיכון למחלות לב. ישיבה ממושכת גורמת נזק כל כך גדול לבריאות הלב עד שאפילו שעה של פעילות גופנית אינטנסיבית לא תתקן את הנזק הנגרם מישיבה למשך כל שעות היום.
4. כיסא עמידה עשוי להפחית כאבי גב
כאבי גב הוא אחת התלונות הנפוצות בקרב עובדי משרד היושבים שעות ארוכות. כדי לבדוק אם עמידה במקום ישיבה יכולה לפתור את הבעיה הזו, נערכו מספר מחקרים על עובדי משרדים הסובלים מכאבי גב ממושכים. באחד המחקרים בתחום דיווחו כשליש מהמשתתפים על הקלה בכאבי גב תחתון לאחר מספר שבועות של שימוש בכיסאות עמידה. במחקר אחר נמצא ששימוש בכיסא מתכוונן, המיועד לישיבה ולעמידה לסירוגין, הפחית במידה משמעותית את הכאבים בגב העליון ובצוואר לאחר ארבעה שבועות בלבד. אחרי שבועיים של חזרה לעבודה בישיבה דיווחו המשתתפים במחקר על הרעה במצבם.
5. כיסא עמידה תורם למצב הרוח ולרמות האנרגיה
לשימוש בכיסא עמידה יש גם השפעה חיובית על מצב הרוח של העובדים. במחקר מ-2011 שבו נבחנה ההשפעה על עבודה בישיבה-עמידה על שתי קבוצות של עובדים משרדיים, דיווחו המשתתפים שהשתמשו בכיסאות עמידה על ירידה ברמות העייפות והסטרס בהשוואה לקבוצת ההשוואה שהמשיכה לשבת. הנחקרים שעמדו גם דיווחו על רמות גבוהות של אנרגיה במהלך יום העבודה, ולאחר שהם חזרו לעבוד בכיסאות הישיבה הרגילים הם דיווחו על ירידה ברמות האנרגיה. הממצאים האלה מתיישרים עם מחקרים רחבים יותר שמצאו קשר בין אורח חיים יושבני וסיכון גבוה לדיכאון וחרדה.
לסיכום, מחקרים רבים מצביעים על כך שתנועה, ואפילו עמידה, במקום ישיבה ממושכת משפרת את הבריאות הגוף והנפש של העובדים. מעוניינים לשפר את בריאותכם או את בריאות העובדים? הזמינו את אחד מהכיסאות הארגונומיים שלנו לשבועיים התנסות.