ככל שמבלים יותר זמן בישיבה כך גדלים הסיכונים הבריאותיים. עם זאת, ישיבה על כיסא ארגונומי תפחית את הסיכוי ללקות בסימפטומים הנלווים לישיבה ממושכת, בהם כאבי גב וצוואר, עודף משקל, עייפות, וסיכון ללקות בסוכרת סוג 2 ובהתקפי לב. ישיבה על כיסא ארגונומי תמריץ את מחזור הדם, תשפר את התמיכה בעמוד השדרה, תפחית לחץ, תשפר את מצב הרוח והערנות ועוד.
אז איך לבחור כיסא ארגונומי ולאילו היבטים בעיצוב הכיסא חשוב לשים לב? אילו סוגי כיסאות מתאימים לישיבה ממושכת? כדי לענות על שאלות אלו ואחרות נפרט כאן על האנטומיה של כיסא ארגונומי, ועל הסיכונים שבישיבה על כיסא לא ארגונומי.

מאפיינים של כיסא ארגונומי
באופן כללי, בכיסא ארגונומי גוף האדם נמצא במרכז, ולא המכניקה של הכיסא, והגוף הוא זה שקובע כמה לחץ יופעל. במילים אחרות, הלחץ המופעל הוא יחסי, והכיסא אמור לתמוך בצורה אופטימלית גם ביושב נמוך ורזה וגם ביושב גבוה ורחב. לכן על הכיסא להתכוון ולהתאים לכל משקל ומבנה גוף.
איך כיסא ארגונומי משפר את בריאות היושב? כיסאות ארגונומיים הם לא רק נוחים יותר לישיבה והם גם מפחיתים לחץ ומשפרים את הבריאות הכללית. עוד כמה יתרונות לישיבה על כיסא ארגונומי:
– שיפור היציבה
– שיפור הנוחות
– הפחתת כאבי גב, צוואר ורגליים
– שיפור הריכוז והפרודוקטיביות
– שיפור מצב הרוח והערנות
בנוסף, ישיבה על כיסא ארגונומי מונעת התפתחות מחלות ותופעות המתלוות לישיבה ממושכת על כיסאות לא מותאמים לגוף האדם. אנשים המבלים שעות רבות בישיבה על כיסאות לא בריאים עלולים לסבול ממגוון תופעות לוואי שליליות, מאי נוחות ועד חוסר ריכוז בזמן העבודה.
עוד דברים שעלולים לקרות לגוף מישיבה על כיסא לא בריא:
פגיעה במחזור הדם – אם הכיסא לא מותאם כראוי, תיתכן פגיעה בזרימת הדם אל הכתפיים, הרגליים, הגב והצוואר. כתוצאה מכך עלולה להיות ירידה מהירה באנזים ליפאז האחראי על פירוק שמנים ושומנים. חוקרים מעריכים כי הסיכון לחלות במחלות לב גדול פי 2 אצל אנשים היושבים ישיבה ממושכת לעומת אלו שעובדים בעבודות שאינן מחייבות ישיבה ממושכת. שילוב בין ישיבה על כיסא המעודד תנועה ופעילות גופנית סדירה עשויים להפחית את הנזק.
עלייה במשקל – כאמור, ישיבה על כיסא לא אופטימלי לאורך זמן גורמת לעצלנות ולחוסר תנועה ופעילות. למשל, עובדים רבים מוצאים עצמם אוכלים את ארוחת הצהריים מול המחשב, שולחים מיילים לקולגות במקום לגשת כמה צעדים ולדבר איתם וממעטים בהליכה. בגוף בריא הלבלב מייצר אינסולין, הורמון המוליך גלוקוז לתאים עבור אנרגיה. אבל תאים בשרירים במנוחה אינם מגיבים כראוי לאינסולין, כך שהלבלב מייצר עוד ועוד אינסולין, מצב שעלול לגרום לסוכרת ולמחלות נוספות. מחקר מ-2011 מצא ירידה באינסולין כבר אחרי יום אחד של ישיבה ממושכת.
עייפות מוגברת – כצפוי, ברגע שהגב לא ישר, יתר השרירים צריכים לעבוד קשה יותר כדי לפצות ולעזור לו להזדקף. בשל כך ובשל מחסור בזרימת דם וחמצן למוח מתגברת העייפות וגם הריכוז נפגע.
בעיות עיכול – ישיבה ממושכת משפיעה לרעה גם על מערכת העיכול. ישיבה סטטית ממושכת על כיסא לא בריא מעכבת את תהליך העיכול ועלולה לגרום לתופעות כמו עצירות וכאבי בטן.
לסיכום, ישיבה על כיסא לא אופטימלי לא רק בתפקוד המקצועי אלא גם בבריאות. אם אתם עובדים בעבודה משרדית המחייבת ישיבה ממושכת, מומלץ להחליף את הכיסא הסטנדרטי בכיסא ארגונומי המעודד תנועה בזמן ישיבה.