בעקבות התפשטות נגיף הקורונה, חברות וארגונים רבים שלחו את עובדיהם לעבוד מהבית, ועובדים רבים גילו לראשונה את האתגרים – וגם את הצדדים החיוביים – שבעבודה מרחוק.
למשל, איך לשמור על הפרודוקטיביות בלי השגרה והסביבה הקבועה? איך להפריד בין העבודה והחיים האישיים? ואיך להתמודד עם הסחות הדעת? אספנו עבורכם כמה טיפים שיעזרו לכם לעבוד מהבית.
טיפים לעבודה מהבית
1. להגדיר פינת עבודה קבועה
המשרד הביתי לא חייב להיות חדר עבודה מעוצב עם דלת שאפשר לסגור, והוא יכול להיות גם שולחן קטן בחדר השינה או בפינת הסלון, כל עוד אפשר להניח את הלפטופ ולעבוד בנוחות. אומנם מפתה לעבוד מהמיטה או מהספה, אבל כדי לשמור על איזון בין הבית לעבודה, וגם כדי להקפיד על יציבה נכונה, חשוב להקדיש חלל כלשהו בבית למטרות עבודה. כך, השהייה בפינת עבודה קבועה הזאת תעזור לכם ללכת לעבודה (מנטלית ופיזית) וגם לצאת ממנה, ובאותה הזדמנות לשדר לשאר דרי הבית שאתם "מדברים ביזנס" ואין להפריע לכם.
כמו כן, חשוב שפינת העבודה תהיה נוחה וארגונומית ככל שהתנאים מתאפשרים. המשמעות היא שהכיסא ושולחן העבודה בגובה המתאים, לחדר נכנס אור טבעי או יש תאורה מלאכותית מספיקה, ואתם לא נדרשים לאמץ את הגב או את העיניים במהלך יום העבודה. אם אתם עובדים מהבית בקביעות וסובלים מכאבי גב, מומלץ לשקול להשקיע בכיסא ארגונומי.
חשוב להדגיש שבשום מקרה לא מומלץ לשבת כל היום. ההמלצה הזאת תקפה גם לעובדי משרדים וגם לעובדים מהבית: ישיבה ממושכת עלולה להזיק לבריאות הגב, הלב והנפש. אז אם במשרד הייתם קמים מהכיסא מדי כשעה כדי להכין קפה, לפגוש קולגות או סתם למתוח את הרגליים, אמצו את ההרגל הזה גם בעבודה מהבית.
2. לשמור על סדר יום קבוע
אחד הפיתויים – והיתרונות– בעבודה מהבית הוא הגמישות בשעות העבודה. בלי שעון נוכחות וחובת דיווח על איחורים קל להתפתות ליקיצה מאוחרת ולדחיינות. מהצד שני, קל גם להיכנע לזמינות האינסופית ולמצוא את עצמכם מושכים את יום העבודה עד השעות הקטנות של הלילה. ככלל, מומלץ לשמור על סדר יום קבוע ושגרתי ככל האפשר, כפי שהייתם עושים לו הייתם עובדים במשרד. כלומר, לקום בשעה סבירה בבוקר, להתלבש לעבודה (לא בחליפת שלושה חלקים, אבל גם לא בפיג'מה), לקחת הפסקות למטרות התאווררות אחת לכמה זמן, לאכול ארוחת צהריים לא מול המחשב, ולהתנתק מהמחשב ומשאר אמצעי התקשורת בסוף יום העבודה (ולא באמצע הלילה).
כמובן, סדר היום משתנה בין עובד לעובד. יש עובדים שנדרשים להיות זמינים גם בשעות לא משרדיות, ויש עובדים שיגלו שיכולת הריכוז שלהם משתפרת דווקא בצהריים, אחרי שהם הקדישו את הבוקר למטלות הבית, למשל. לכן, חשוב גם ליהנות מהגמישות ולהתאים את סדר היום אליכם, עד כמה שהעבודה מאפשרת.
3. לשמור על קשר עם העולם החיצון
עבודה מרחוק יכולה לגרום לתחושת בידוד וניתוק, גם ממקום העבודה וגם מהעולם החיצון. לכן, מומלץ לשמור על קשר עם הקולגות בכל האמצעים הטכנולוגיים העומדים לרשותכם (מפגישות וידאו ועד פלטפורמות למסרים מידיים כמו Slack ודומיהן), להתעניין בשלומם ולשתף אותם בענייני עבודה ואחרים – כפי שהייתם עושים במשרד.
אלא אם כן נכפה עליכם בידוד זמני, מומלץ גם לצאת מהבית מדי פעם, לטייל עם הכלב, לקנות קפה או ארוחת צהריים או סתם להתאוורר (רק אל תשכחו לשטוף ידיים בחזרה).
איך לעבוד מהבית עם ילדים קטנים?
כאילו שעבודה מהבית והורות לא מאתגרים בפני עצמם, גם הגנים ובתי הספר נסגרו, והורים רבים צריכים לתמרן בין שני התפקידים. כמה עצות:
– במידת האפשר להיעזר בבני הזוג, קרובי משפחה, שכנים או מטפלים בתשלום בזמן העבודה.
– אם העבודה מאפשרת, להגמיש את שעות העבודה כדי שמרב העבודה תיעשה במנוחת הצהריים.
– אם הילדים גדולים דיים, להסביר להם על המצב ולהבהיר להם את מצב הזמינות שלכם.
– למצוא דרכים מגוונות להעסיק אותם – מספרים וצעצועים ואם אין ברירה – גם מסכים.
מה צריך כדי לעבוד מהבית?
הציוד הנדרש לעבודה מהבית משתנה מעובד לעובד בהתאם לתקציב, אופי העבודה, תנאי ההעסקה ופרק הזמן המתוכנן לעבודה מהבית. ברמה הבסיסית ביותר, הציוד החיוני הוא:
– חיבור אינטרנט מהיר ופס רחב – כך שלא יהיו ניתוקים אם כל אחד מהילדים שקוע ביוטיוב ממכשיר אחר.
– מחשב (רצוי נייד) העומד בדרישות העבודה עם תוכנות רלוונטיות, בהן תוכנה לשיחות וידאו, וטלפון נייד פרטי ואמין.
– אופציונלי: אוזניות חוסמות רעש יאפשרו לכם להתנתק מהסחות הדעת החיצוניות ולשקוע בעבודה.
אם העבודה מהבית תהפוך מזמנית לקבועה, ייתכן שיידרשו התאמות ותוספות כמו כיסא ארגונומי, שולחן עבודה ייעודי או מחשב נפרד שישמש לענייני עבודה בלבד.