התפתחות הטכנולוגיה גרמה לעבודות רבות בהם ההתעסקות היא פיזית להיעלם לאט לאט, ומהצד השני הובילה לעבודה המשרדית להיכנס ולהפוך למרכז התעסוקה כיום. העבודה המשרדית, מתאפיינת בישיבה ממושכת מול מסכי המחשב, אשר מובילה במקרים רבים לכאבי גב בפרט וכאבי שרירים ועצמות באופן כללי. לשם כך בדיוק, נועד תחום הארגונומיה שמיועד לדאוג לכך שנוכל לעבוד בסביבה בריאה גם אם מדובר בישיבה ממושכת. אז איך זה קורה, מה זה בדיוק ארגונומיה, ואיך אפשר להטמיע את זה במקום העבודה שלכם? כל זאת ועוד במאמר הבא.
ארגונומיה – מילה אחת עם חשיבות רבה
לפני שנבין כיצד מיישמים אותה, חשוב להבין מהי בכלל ארגונומיה. אם כן, ארגונומיה היא למעשה תחום אשר מתמחה באופן שבו בני האדם באים במגע עם סביבתם, כאשר לרוב מדובר על סביבת העבודה שלהם. כך למשל, מצב אופטימלי על פי עקרונות האגרונומיה, יהיה מצב שבו העובד יושב בכיסא שמותאם לו, מול מחשב בגובה המתאים, וכל אלו יאפשרו לו לעבודה בצורה בריאה. כאשר מדברים על המצב האופטימלי הזה, עקרונות האגרונומיה באים לידי ביטוי בשני מישורים:
- תכנון ארגונומי – תכנון של סביבת העבודה הפיזית בצורה כזו שתהווה סביבה בריאה לגופו של העובד ותאפשר לו לעבוד כצורך מבלי לפגוע בעצמו לאורך זמן.
- חינוך ארגונומי – חינוך של צוות העובדים לחשיבה ארגונומית, כדוגמת ישיבה זקופה במהלך שעות העבודה, תשומת לב לזוויות הידיים בעת השימוש במקלדת ועכבר המחשב וכדומה.
כיצד ארגונומיה באה לידי ביטוי במקומות העבודה השונים?
תחום הארגונומיה כפי שהבנו ממש עכשיו, בא לידי ביטוי בסביבת העבודה המשרדית. אך אילו חפצים ואביזרים באמת נכללים תחת התחום הארגונומי? אילו אביזרים נוכל לשנות ולסדר בצורה כזו, שיהיו בריאים יותר עבורנו? אז בדיוק לשם כך יצרנו עבורכם את הרשימה הבאה:
- הכיסא – הכיסא הוא אחד הרהיטים המרכזיים ביותר בסביבת העבודה המשרדית, ועל כן לאופן השימוש בו ישנה חשיבות רבה, עליה נפרט בהמשך.
- המחשב – האופן שבו ערכת המחשב, לרבות המסך, המקלדת והעכבר מסודרים, משפיע באופן ישיר על בריאות הגוף שלנו לאורך זמן, וביכולתם אף למנוע דלקות מפרקים.
- תאורה – התאורה מהווה תפקיד לא פחות חשוב בעניין, שכן מאמץ העניים וכיוון הראש משתנים בהתאם אליה, בין אם במודע ובין אם לא.
מחקרים ממליצים: כך תפעלו בצורה ארגונומית נכונה בסביבת העבודה שלכם
אחרי שראינו מה הגורמים המשפיעים, הגיע הזמן להבין כיצד אנחנו צריכים להתנהל ולארגן את סביבת העבודה שלנו כך שתהא עבורנו הסביבה האולטימטיבית.
אופן הישיבה
הדבר הראשון עליו יש לשים דגש הוא אופן הישיבה שלנו. ראשית כל יש להקפיד על גובה הכיסא כך שכל כף הרגל תיגע ברצפה, וכן שלרגליים יהיה מרווח תנועה מספק. את משענת הכיסא, כוונו כך ששקע הגב התחתון יקבל תמיכה מלאה, וכן שהגב כולו יהיה יציב וזקוף (במידת הצורך השתמשו בכרית קטנה). את המקלדת והעכבר, מקמו בצורה כזו שהמרפקים שלכם נשארים קרובים לגוף, והזווית שלהם נעה בין 90 ל-120 מעלות. בנוסף, באופן כללי מומלץ לשנות תנוחת ישיבה אחת לכמה זמן.
עמדת המחשב
ראשית כל מיקום המסך צריך להיות ישירות מולכם בצורה כזו שלא תאלץ אתכם לסובב את הראש. באשר למרחק המסך מכם, הושיטו את היד לפנים, וודאו שהמסך נוגע לכם בקצות אצבעות הידיים (מרחק של כ-65 ס"מ). גם את צג המסך עצמו, כוונו כך שיאפשר לכם להביט בו בנינוחות, ללא תנועות לא טבעיות עם הראש או הצוואר. לבסוף כוונו את תאורת החדר והמסך כך שלא תסנוור אתכם אך גם לא תאלץ אתכם להתאמץ יתר על המידה.
וזהו, כעת אתם רשאים לצאת לדרך. שתהיה עבודה נעימה, ואל תשכחו לשמור על בריאות הגוף!